Кукерските игри "Сурва" се провеждат за 50-и път в Перник

5047
Кукерските игри "Сурва" се провеждат за 50-и път в Перник
Снимка: БГНЕС

По традиция и тази година Перник събира всички погледи с уникалните кукерски игри “Сурва”, които се провеждат за юбилейния 50-и път. Звън на стотици хиляди чанове и хлопатари огласиха града, предаде БГНЕС.

Тази година има рекордно много участници, които в продължение на два дни ще дефилират пред посетителите и ще показват маските и игрите си.

Жури от етнолози и фолклористи, оглавено от проф. Георг Краев ще избере най-добрата кукерска група, предвидена е и награда на публиката, която ще гласува с SMS-и.

Всяка кукерска група дефилира през площада в града и показва пред събралите се стотици наблюдаващи своя фолклорен етюд. Някои от групите залагат на представянето на сурвакарска женитба, други - оран и сеене на нива, и др.

Станислав Петров от с. Витановци разказа, че от 15 -16 години участва в празника “Сурва”. Наследил е любовта към кукерството от възрастните членове на семейството си - дядо си и баща си. Според него хората трябва да продължават да спазват традицията сурва, защото това е един много прекрасен празник. Станислав разказа, че чановете заедно с маската понякога достигат до 50-60 кг.

Ангел от същото село Витановци разказа, че за втора година се включва в “Сурва”, като този път е довел и 4-годишната си дъщеричка.

Симона от друга кукерска група обаче знае прекрасно защо е кукер. В маскарадните игри участва още от съвсем малка, познава традицията и също като всички други обича веселбата. Традицията в дома й е предадена от майка й и баща й, които също участват в “Сурва” като кукери. Основната причина за интереса й към тези игри, е тръпката.

Момичето обясни, че идеята на маските е да не се разпознае кой се крие под тях и да плашат злите духове. В тяхното селото кукерите обикалят къщите за здраве, берекет и прогонване на всички зли духове, които вредят на хората.

Нейната сестра Галина също се включи в кукерския празник. 11-годишната девойка участва в игрите от 6-годишна. “Радост, щастие и всичко, което искам”, това й носят кукерските игри.

Двама братя Георги и Стоян Рукови от ивайловградския квартал Лъджа бяха част от една от най-атрактивните кукерски групи. Те, по подобие на почти всички други участници, са потомствени кукери и всички в рода им, които са били на маскарадните игри, продължават да участват в тях. Братята са сложили за първи път маските на 6 години.

Двамата сами изработват тежките си маски от кози кожи и рога на кози и пръчове. От два дни до седмица трае изработката на една маска, която след това може да се използва една-две години и се сменя отново, за да бъде различна.

Относно това, какво прави една маска наистина хубава, Стоян беше категоричен “Адреналинът в мен!”

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com