Изнудват ни да вземем децата на бежанците, твърдят в Ковачевци, държавата отрича

37795
Изнудват ни да вземем децата на бежанците, твърдят в Ковачевци, държавата отрича

Не казваме, че е проблем да има паралелки с бежанци, но случаят е далеч по-различен. Това обясни кметът на Община Ковачевци Васил Станимиров във връзка със скандала да бъдат приети деца на бежанци в училището в Калище.

Проблемът е, че получихме известие в последния момент, заяви Станимиров. Бяхме заплашени в петък (12 септември), че трябва да приемем децата – иначе ще ни спрат автобуса, който кара деца от Община Ковачевци за училището в Калище. Бусче с деца на бежанци щяло да идва всеки ден за училище, охранявано от полиция, добави той пред bTV.

В община Ковачевци назрява ново Розово

Имало е опити заедно с децата от общината в училището в Калище да учат в първи клас и 10 деца от сомалийски и афганистански произход. ...

Отделно това не са бежанци – това са чужденци, на които им е отказан статут на бежанци. А за да ходят на училище децата им, те трябва да завършат интеграционен курс, да получат документ за степен на образование и тогава да има интеграция, уточни кметът.

Според председателя на Общинския съвет на Ковачевци Венцислав Тодоров цялата работа се прави, за да се затвори училището. Преди години забраниха да направим зелено училище за деца от Израел, а сега, ако се реализира планът на държавата, ще има интеграция не на чуждениците, а  на българите. Просто чуждите деца ще са повече от нашите в паралелките, твърди Тодоров.

Директорката на училището в Калище Виолета Михайлова заяви, че ще изпълни решението за приемане на десет деца на бежанци. Надявам се да не се стигне до ескорт с полиция, каза тя.

Не можем да кажем, че сме готови да обучаваме деца, които не говорят добре български език и не могат да пишат. Можем само на български да общуваме, каза Михайлова.

Бежанците в Ковачевци - повече от местното население

Към настоящия момент в село Ковачевци има над 300 бежанци. За сведение, по последно преброяване жителите на селото са под 300 души и на...

Отговорът на държавата

Същевременно Лазар Додев от дирекция „Организация, контрол и инспектиран” на МОН отрече да е имало заплахи да бъде спрян превозът за училището в Калище. Додев добави, че са осигурени и пари заради приемането на новите ученици.

Не мога да повярвам на това, което се случва, заяви и Анна Андреева от Агенция по бежанците. Как е възможно в една община с толкова малко деца да не искат нови деца в училище – тези деца имат същите права като българските. Те преминават курс по български, не виждам проблем, добави Андреева.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com