Държавата не дава на майка да вижда детето си без да е проверила материалното ѝ състояние

36395
Държавата не дава на майка да вижда детето си без да е проверила материалното ѝ състояние
Снимка: Thinkstock

Абсурден случай в град Перник – майка на четири деца е принудена от държавата да избира между материалното и своите рожби. За това сигнализира организацията „Член 24”.

За какво става въпрос – поради конфликт с родителите си, младото семейство Методи Павлов и Елица Василева е принудено да живее в автомобил, след като остава без средства за нормален живот. Семейството има четири деца, като три от тях са вече в приемни семейства заради невъзможността на майката и бащата да ги издържат. Със случая се е заела Дирекцията за социално подпомагане (ДСП) в Перник.

16 младежи от приемни семейства преминаха обучение за интернет грамотност

16 младежи от приемни семейства преминаха обучение за интернет грамотност в Мтел, като част от новата програма на телекома „Инт...

През месец юни тази година семейството е постигнало някакво разбирателство с родителите на Методи и се е прибрало в къщата си в Батановци. Към момента родителите на Методи са склонни да приемат само две от децата на Елица – не и четирите.

Методи и Елица живеят в самостоятелен апартамент в къщата, условията в жилището са много добри. ДСП Перник е уведомена веднага за промяната в обстоятелствата и желанието на семейството да вземе едно от децата, гледани в приемно семейство - Петя.

С помощта на „Член 24”, Елица успява да види Петя по време на нарочна среща, на която присъства и приемният родител. Графикът е среща на детето с биологичната майка веднъж седмично по един час. След срещата, детето, което е на шест годинки, нарочно се изпуска по голяма нуждане, не общува с никого, не желае контакт с приемния родител. Появили са се и нервни тикове при детето. Петя е споделила че се нааква нарочно, за да я върнат по-бързо при майка ѝ – при Елица.

Вместо да има проверка на новите условия, в които живеят Елица и Методи, от ДСП Перник изпращат становище, че срещата на Петя и Елица „оказва негативно влияние върху психоемоционалното състояние на детето!”. Молбата на Елица е да взема детето в петък и да го връща на приемния родител в неделя, но от ДСП не са съгласни. „Периодът на работа по реинтеграцията може да продължи до 18 месеца, а детето не е в състояние да асимилира необходимостта от по-дълъг период, в който Вие (бел. ред. – Елица) да придобиете възможност за полагане на трайни и адекватни грижи”, гласи становището на ДСП.

107 приемни семейства са утвърдени във Великотърновско

Във Великотърновска област са утвърдени 107 приемни семейства, две от тях са доброволни, съобщи Татяна Шаркова, директор на дирекция "С...

СНИМКИ ОТ КЪЩАТАТА НА ЕЛИЦА ВАСИЛЕВА

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com