ДАБТ сезира прокуратурата заради кмета на Ковачевци и скандала "Калище"

60860
ДАБТ сезира прокуратурата заради кмета на Ковачевци и скандала "Калище"
Снимка: БГНЕС

Председателят на Държавната агенция по бежанците (ДАБТ) Николай Чирпанлиев ще сезира прокуратурата и Комисията за защита от дискриминация за нарушения на кмета на Ковачевци Васил Станимиров. Именно той поведе бунта на част от местните хора, които се противопоставиха на приемането на деца на бежанци в общинското училище в Калище.

Заради скандала Българският червен кръст ще отнеме наградата за хуманност, която даде на Станимиров.

Преди Розово и Калище е бил Вършец

Преди случаите в село Розово и Калище от Вършец са отказали да приемат деца на бежанци с основанието, че хората не били предупредени и ...

От ДАБТ уточниха пред Actualno.com, че директорът на училището в Калище (ОУ „Кирил и Методий”) Виолета Михайлова, е разбрала за децата на бежанците още през август. Говорителят на ДАБТ Васил Данов посочи, че не може да представи точна дата, на която Михайлова е получила уведомлението, че девет деца на бежанци искат да учат в ОУ „Кирил и Методий”. Но  през месец август г-н Васил Василев, социален работник  в центъра за настаняване в село Ковачевци, е разговарял с г- жа Михайлова във връзка със записването на децата. Същият месец директорката е посетила центъра и се е запознала с тях. Децата не са записани през август поради липса на дежурен учител. През първата седмица на септември директор Михайлова лично е посетила центъра и е донесла необходимите за записване в училище заявления.

Междувременно, след запитване на Actualno.com, от ДАБТ предоставиха статистика на приетите в български училища деца на бежанци. Става обаче въпрос само за деца, които са настанени в териториалните поделения, за които се грижи ДАБТ – в сметката не влизат деца, които живеят на външни адреси.

Според изчисленията на ДАБТ към 15 септември са записани 35 деца на бежанци в различни общински училища: 66 ОУ - София, 132 СОУ-София, 85 СОУ-София и ОУ „Кирил и Методий“ – село Калище. Специално в Ковачевци, към 17 септември, са настанени 115 души, което представлява 33% от капацитета на центъра за поемане на хора – 350 души. От настанените в Ковачевци 15 души са сирийци.

Днес петте семейства афганистанци и сомалийци, чиито девет деца искаха да учат в училището в Калище, бяха транспортирани до бежанския лагер в „Овча купел” в София. Там има 363-ма настанени бежанци при капацитет от 860 места.

Децата на бежанците, които станаха проблем в Калище, може да учат във "Враждебна"

12-те деца на бежанци, които предизвикаха истински бунт в Община Ковачевци и които трябваше да учат в училището в Калище, ще бъдат прем...

На снимката: Николай Чирпанлиев, председател на ДАБТ

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com